Skip to main content

KOKIOS GALI BŪTI NUSLĖPTŲ PAJAMŲ BANKROTO PROCESE PASEKMĖS?

Fizinių asmenų bankroto įstatymo 10 straipsnio 1 dalies 6 punkte nurodyta, kad bankroto byla gali būti nutraukta, kai fizinis asmuo nuslepia nuo bankroto administratoriaus bankroto proceso metu gautas lėšas ir kitą turtą, kurių vertė viršija vieną bazinės socialinės išmokos dydį per mėnesį (2023 m. šis dydis yra 49,00 Eur), ir tai gali pakenkti kreditorių interesams ar turėti įtakos fizinio asmens mokumui atkurti. T.y. šiuo pagrindu fizinio asmens bankroto byla gali būti nutraukta egzistuojant šioms sąlygoms:

  1. lėšų ar kito turto nuslėpimo faktui;
  2. kai nuslėpto turto vertė didesnė už vieną bazinės socialinės išmokos dydį per mėnesį;
  3. kai toks pajamų nuslėpimas turi neigiamą poveikį kreditorių interesams ar fizinio asmensmokumo atkūrimui.

Būna, kad bankrutuojantis asmuo yra juridinių asmenų dalyvis, pvz. akcininkas arba mažosios bendrijos savininkas. Juridinio asmens vertės pokytis bankroto proceso metu yra dinamiškas dalykas, todėl 2023-11-14 kasacinio teismo nutartimi išaiškinta, kad informacija apie bankrutuojančio fizinio asmens turtinės padėties, susijusios su jo, kaip juridinio asmens dalyvio, statusu, teigiamą vertės pokytį, jei šis viršija FABĮ 10 straipsnio 1 dalies 6 punkte nustatytą dydį atitinkamu laikotarpiu, bankroto administratoriui turėtų būti pateikiama iki parengiant mokumo atkūrimo plano įgyvendinimo aktą.

Vadinasi, jei bankrutuojančio asmens juridinio asmens pelnas per 3 metus viršijo vieną bazinės socialinės išmokos dydį ar daugiau, ir apie tai bankroto administratorius nebuvo informuotas, gali būti teisėtas pagrindas nutraukti fizinio asmens bankroto bylą.

Todėl visada rinkitės bankroto administratorių, kuris apie tokias reikšmingas situacijas tinkamai išaiškintų, ir nereikėtų vėliau gailėtis, kad 3 metų bankroto procesas bus nutrauktas be teisės bankrutuoti ateinančius 10 metų.