Skip to main content

Ar verta ilgai bylynėtis?

Bylos dėl žalos atlyginimo priteisimo iš buvusių įmonių vadovų užtrunka, ir dažnai išsisprendžia ne vadovų naudai, po to seka išieškojimas ir, jei priteistos sumos nemažos, ir fizinio asmens bankroto bylos.

Netgi nustačius, kad žala įmonei buvo sukelta tyčiniais buvusio vadovo veiksmais buvęs vadovas gali sėkmingai bankrutuoti, jei nuo tos žalos padarymo praėjo daugiau nei trys metai. Vis dėl to Lietuvos Aukščiausiojo teismo 2022 m. liepos 5 d. nutartimi civilinėje byloje Nr. e3K-7-155-823/2022 išplėstinės teisėjų kolegijos buvo išaiškinta, kad, jei fizinio asmens tyčinių veiksmų atlikimo ir dėl to tapimo nemokiu laikas nesutampa, atsižvelgiama būtent į asmens tapimo nemokiu momentą, t.y., kada buvo priimti galutiniai sprendimai bylose dėl žalos atlyginimo.

Todėl, vadovui jaučiantis ne itin tvirtai ir žinant, kad žala tikrai buvo padaryta gal būt ir neverta įsivelti į daugiametį brangų bylinėjimąsi, nes tik jo po praėjus 3 metams jis galės bankrutuoti. Toks būtų praktiškas patarimas, nors yra žmonių, kuriems praeiti visas teismo instancijas yra principo reikalas.