Skip to main content

Ar galima keisti bankroto administratorių fizinio asmens bankroto byloje ir kada tai verta daryti?

Mes visi esam žmonės, ir kartais pasitaiko, kad lūkesčiai ir galimybės bendraujant nesutampa. Lygiai taip pat ir su bankroto administratoriumi, pradėjus bankroto bylą, kuri vidutiniškai tęsiasi 3,5 metų, bankrutuojančiam asmeniui gali nepavykti rasti bendros kalbos.

Fizinių asmenų bankroto įstatyme numatyta, kad bankroto administratorius byloje gali pats atsistatydinti, motyvuotu prašymu jį gali atstatydinti ir bankrutuojantis asmuo ir kreditorių susirinkimas ar kreditorius (kreditoriai), kurio (kurių) teismo patvirtinti reikalavimai vertine išraiška sudaro daugiau kaip pusę visų kreditorių patvirtintų reikalavimų sumos.

Dažniausios bankroto administratoriaus atsistatydinimo priežastys yra tai, kad bankrutuojantis asmuo nepaiso administratoriaus prašymų, nebendradarbiauja, neapmoka administravimo išlaidų ir tada pakankamai greitai, iki plano patvirtinimo teismui teikiamas prašymas dėl atstatydinimo ir tokiais atvejais neretai bankroto byla nutraukiama, nes fizinis asmuo nevykdo Fizinių asmenų bankroto įstatymo nuostatų. Tačiau keblesni yra atvejai, kai pasitaiko bankroto administratoriai, kurie lyg ir kažką padaro, tačiau ne iki galo, neišaiškina bankrutuojančiam asmeniui pilnai jo teisių ir pareigų, nekontroliuoja proceso, nepastebi momentų, kada būtina yra koreguoti planą ir pan. Tai gali būti susiję su paties bankroto administratoriaus žalingais įpročiais, darbo stiliumi ar net galimai nusikalstama veika (kaip liūdnai pagarsėjusi UAB „Lexuna“).

Mano praktikoje pasitaikė dešimt perimtų iš kitų administratorių bylų ir visos jos buvo sudėtingos. Procesai buvo toli pažengę, korekcijos plane nebuvo atliktos, susidarė pajamų perviršiai, žmonės buvo pasimetę ir pikti, nežinojo esminių bankroto bylos principų. Galiu tik pasakyti, kad nepaisant visų aplinkybių visos perimtos bylos buvo sėkmingai pabaigtos.

Dar vienas papildomas minusas bankrutuojantiems žmonėms yra tai, kad iš esmės bankroto metu jie patys turi žinoti ir laikytis visų įstatymo nuostatų, ką dažniausiai išaiškina ir nuosekliai prižiūri bankroto administratorius. Pačiam žmogui, nebūnant teisininku suprasti kai kuriuos niuansus tikrai yra sudėtinga, tam gali reikėti net advokato, kuris specializuojasi būtent nemokumo procesuose. Todėl profesionalus ir atsakingas bankroto administratorius yra labai svarbi figūra bankroto procese.

Mano patarimas bankrutuojantiems asmenims, kurie susiduria su savo bankroto administratorių aplaidumu ir jaučia, kad kažkas yra ne taip – nedelskite, nes yra ne viena byla, kur bankroto procesai buvo nutraukti, konstatavus paties fizinio asmens kaltę, nesilaikant įstatymo nuostatų. Vien tai, kad administratorius veikia nerūpestingai nepanaikina paties bankrutuojančio asmens atsakomybės. Visada pasikonsultuokite su bankroto administratoriumi, kuriuo pasitikite!